"Catastrofa din Bustenari"

"Catastrofa din Bustenari
Ancheta.-Vinovatia societatei. Numarul victimelor.
  Ploesti, 14 Mai.-Au trecut patru zile de cind s’a produs catastrofa din localitatea petrolifera Bustenari, la schela “Bordeanca”, proprietatea societatei “Concordia”. Sonda No. 301, a numitei societati, aflindu-se in eruptie, a fost incendiata si a facut explozie. Atmosfera fiind incarcata de gaze, intr’o clipa flacarile s’au intins cu repeziciune pe o mare distanta, de jur imprejurul sondei incendiate.
  Lucratorii cari munceau acolo au fost cuprinsi de flacari si carbonizati.
  Aceasta catastrofa a produs cea mai penibila impresie in intreaga localitate petrolifera Bustenari.
Ancheta.-Vinovatia societatei.
  Pentru stabilirea cauzelor cari au dat nastere acestei catastrofe, a fost la Bustenari, Joi, d. procuror N. Paunescu, impreuna  cu d-nii inginer Taut, seful regiunei miniere, capitan Bratescu, comandantul companiei de jandarmi si dr. Boteanu.
  Ancheta a stabilit complecta vinovatie a conducatorilor societatei “Concordia”, fiind ca ei au pus oamenii sa lucreze la sonda No. 301, in timpul cind se afla in eruptie, ceea ce este oprit de lege. In timp ce sonda asvirlea cantitati enorme de pacura, s’a bagat lingura inauntru si din frecarea produsa, s’au produs scintei si, deci, focul a izbucnit cu usurinta.
  Oamenii cari se aflau in lucru la sonda, au pierit in flacari. Numarul victimelor a fost prevazut la 11, dupa cum s’a constatat dela inceput.
Numarul victimelor
  Eri a mai murit in spitalul “Boldescu” inca una din victime, lucratorul Ion Macovei. Cu aceasta, numarul mortilor este de opt si mai sint in spital inca trei raniti, cari e aproape sigur ca nu vor scapa cu viata.
  Chinurile nenorocitilor sint ingrozitoare. Corpurile lor sint complect carbonizate. Vaetele sfisietoare cutremura pe toti acei ce le aud. La paturile lor stau sotiile, copii, parinti si frati si bocesc pe sarmanele victime.
  D-nii d-ri G. Cosma, medic primar si St. Calu, medic secundar, dau cele mai pretioase ajutoarele victimelor, dar este cu neputinta de a le salva viata si a le usura suferintele. –Stavar"

Adevărul, 24, nr. 7785, 15 mai 1911